COVID-19 információk

Frissítve: 2020.08.12.

Utazás Finnországba

Azon személyek, akik Magyarországról, mint kiindulási országból utaznak Finnországba határellenőrzés és karantén intézkedések nélkül léphetnek be Finnországba. Ez vonatkozik a Magyarországon élő magyar állampolgárokra, a Magyarországon élő külföldiekre, valamint a Finnországban élő és turista útról, Magyarországról visszatérőkre.

Az országba - Oroszország kivételével - minden irányból be lehet lépni. Magyar állampolgárokat illetően ez elsősorban azt jelenti, hogy be lehet utazni a Helsinki-Vantaa repülőtéren át vagy hajóval a Baltikum felől.

Azon magyar állampolgárok, akik szokásos tartózkodási helye nem Magyarország, hanem valamely olyan ország, amellyel szemben Finnország határellenőrzési kötelezettséget vezetett be (lásd lentebb, mely országok viszonylatában nincs ellenőrzés), nem mentesülnek a belépéskori ellenőrzés és a karantén szabályok alól. Ugyanez vonatkozik azon magyar állampolgárokra, akik Finnországban élnek és ellátogatnak járványveszélyesnek minősített országba. Az ilyen, járványveszélyesnek minősített országokból érkezőkre várhatóan napokon belül kötelező karantént vezetnek be és kötelező COVID-tesztnek vethetik őket alá.

A kötelező karantén időtartama két hét, ez alatt zárt térbe kimozdulni (bolt, tömegközlekedési eszköz, munkahely, stb.) nem szabad, a szabad levegőn tartózkodni lehet.

Karantén kötelezettség nincs átutazás esetén.

A Finnországon belüli mozgás nincs korlátozva. Maszkviselési kötelezettség nics, de mind inkább ajánlják maszk használatát zárt terekben, így pl. tömegközlekedési eszközökön.

Kijárási korlátozás nincs.

Azon országok listája, ahonnét korlátozás nélkül lehet beutazni Finnországba a határőrség honlapján található: https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic

Utazás Magyarországra

A magyar kormány az egyes országokat - járványügyi szempontok szerint - piros, sárga és zöld kategóriába sorolja. Finnország a zöld kategóriába tartozik, azaz az onnét érkezőkre semmilyen beutazási korlátozás nem vonatkozik. A Magyarországra beutazás feltételei és az országok besorolása az alábbi oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/az-orszagos-tisztifoorvos-jarvanyugyi-kockazati-besorolasa-alapjan-az-egyes-orszagok-biztonsagi-besorolasa-az-alabbiak-szerint-modosult

Utazási lehetőségek:

Napi egy közvetlen repülőjáratot üzemeltet a Finnair Helsinki és Budapest között. A repülőn maszk használata kötelező! Haza lehet jutni autóval a Baltikumon, illetve Lengyelországon és Szlovákián (Csehországon) át vezető útvonalon. A Németországon és Ausztrián át való hazajutás is opciót jelent.

Új lehetőség a korábbi évekhez képest a Helsinki-Riga kompjárat.

Kérjük fokozottan figyeljék a híreket, mert az utazási lehetőségek, az egyes országok járványbiztonsági besorolása ismét gyorsan változik és a belépési, átutazási szabályok egyre összetettebbek.