Finnország 2020. március 19-én határzárat vezetett be. Ez azt jelenti, hogy az országba befelé korlátozzák a személyforgalmat, de a finn állampolgárok (tehát pl. a magyar-finn kettős állampolgárok), illetve a finnországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek (pl. Finnországban regisztrált lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok) továbbra is beutazhatnak. Május 14-től bizonyos mértékig enyhítették a beutazási korlátozást: kibővítették azok körét, akik beléphetnek Finnországba, így azok is beutazhatnak, akik rendelkeznek finnországi munkaszerződéssel vagy egyéb módon igazolni tudják a beutazás szükségességét (családtag betegsége, haláleset stb.). A beutazás indokoltságát ellenőrizhetik. A Finnországba való belépéskor még karantén van ( a balti államok, Izland, Norvégia és Dánia kivételével).

A finn kormány július 10-én fog döntést hozni arról, hogy a beutazási korlátozást mely országok tekintetében törli el július 13-tól. Előreláthatólag Magyarország is bekerül ebbe a körbe, de  július 13-ig a magyar állampolgárok számára fennálló korlátozások továbbra is érvényben maradnak.

2020. 06. 18.
A magyar kormány a mai naptól könnyítette a beutazás feltételeit. Ez részletesen az alábbi oldalon olvasható:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol

Tehát 2020. június 18-tól korlátozás és karantén nélkül utazhatnak be Magyarországra

- a magyar állampolgárok

- az Európai Unió tagállamai, Szerbia, Svájc, Liechtenstein, Norvégia vagy Izland állampolgárai (a könnyítés az Egyesült Királyságra nem érvényes),

- valamint a fenti állampolgárok családtagjai.

Utazási lehetőségek:

Közvetlen repülőjárat Finnország és Magyarország között továbbra sincsen. Júliustól várható a közvetlen járatok beindulása.

Egy átszállással repülővel többféle útvonalon lehet haza utazni. Jelenleg a legjobb megoldást a Frankfurton keresztüli utazás jelenti. Továbbra is lehet Stockholmon és Amszterdamon keresztül utazni, de megjelentek az Oslón keresztüli utazási lehetőségek is. A londoni átszállást nem javasoljuk a bevezetett britt karantén miatt. 

A repülőre feltétlenül vigyenek maszkot magukkal!

Újra haza lehet jutni autóval a Baltikumon, illetve Lengyelországon és Szlovákián (Csehországon) át vezető útvonalon. Szlovákiában 8 óra áll rendelkezésre az átutazásra. A Németországon és Ausztrián át való hazajutás is opciót jelent.

A Finnországból Magyarország felé autóval hazautazók részére június 26-tól újdonság lesz  a Helsinki-Riga kompjárat.