KÖLDÖKZSINÓR PROGRAM

2018. január 1-jétől a magyarországi családtámogatási rendszer két eleme igénybe vehető a külföldön élő magyarok számára is. Ezek az anyasági támogatás, illetve a Fiatalok Életkezdési Támogatása.

 

Részletek:

Az ellátás tartalmáról, a jogosultakról és az igénylés módjáról a mellékelt tájékoztató ad felvilágosítást (első csatolmány). Amennyiben az igénylést a nagykövetségen keresztül kívánja benyújtani, úgy azt a mellékelt adatlap kitöltésével kérheti. Az "anyasági és FÉTÁM" címűt kell kitölteni abban az esetben, ha anyasági támogatásra (is) jogosult (2. melléklet), a "FÉTÁM" címút akkor, ha csak a Fiatalok Életkezdési Támogatását tudja igényelni (3. melléklet).

 

Mire van szükség a konzuli ügyinézéshez?

Először kérjük olvassa el a Köldökzsinór Program tájékoztatóját.

+Magyarországon anyakönyvezett gyermek esetén
Ha gyermekét hazailag anyakönyvezték (van magyar születési anyakönyvi kivonata vagy eseménye), akkor az alábbi dokumentumokat hozza magával:
 

 Kitöltött Anyasági és FÉTÁM kérelem 

 Magyar anyakönyvi kivonat

 Személyazonosító okmányok (szig, útlevél)

 Örökbefogadó szülő, valamint gyám által benyújtott kérelem esetén az örökbefogadást engedélyező gyámhatósági határozat, vagy a gyámkirendelő határozat

 

+Magyarországon még nem anyakönyvezett gyermek esetén
Mindenek előtt kezdeményeznie kell a gyermek hazai anyakönyvezését.
Ezt követően, akár a hazai anyakönyvezési kérelemmel együtt is beadható az anyasági támogatás és FÉTÁM kérelem. Ebben az esetben az alábbi dokumentumokat hozza magával:
A születés hazai anyakönyvezéséhez szükséges dokumentumok
 Kitöltött Anyasági és FÉTÁM kérelem 
 Személyazonosító okmányok (szig, útlevél)
 Örökbefogadó szülő, valamint gyám által benyújtott kérelem esetén az örökbefogadást engedélyező gyámhatósági határozat, vagy a gyámkirendelő határozat

 

Fontos tudnivalók:

  • Az anyasági támogatás akkor igényelhető, amennyiben a gyermek 2017. június 30. után született, a gyermek születésétől számított hat hónapon belül.
  • Más módon (ügyfélkapu, postai út, kormányablak) adta be az anyasági támogatás iránti kérelmét, erre a külképviseleten kezdeményezett születés hazai anyakönyvezésénél kérem jelezze.
  • Az igénylőlapokon az ügyfelek ne tüntessenek fel magyar lakcímet még akkor sem, ha egyébként állandó lakhelyük Magyarországon van, mivel ebben az esetben a belföldi kérelmezőkre vonatkozó szabályok szerint lehetne a kérelmet beadni.

 

Dokumentumok: