2017-ben a magyar kivitel Finnországba 331 millió eurót tett ki, míg a behozatal 279 millió eurót. Az összes magyar kivitel 0,33 %-a irányult így Finnországba, a behozatalunkban a finn részarány 0,3 % volt.

A kétoldalú áruforgalom szerkezetében két árufőcsoport – a feldolgozott termékek, valamint a gépek és szállítóeszközök kereskedelme – emelkedik ki. A magyar kivitelben az élelmiszerek és italok szerepe is jelentős.

Magyarországon közel 80 finn cég végez üzleti tevékenységet közvetlenül vagy leányvállalaton keresztül. A legjelentősebb magyarországi finn vállalat továbbra is a Budapesten jelentős kutatás-fejlesztési, innovációs és szolgáltatási központot működtető Nokia Solutions & Networks Kft., amely a kormány stratégiai partnere is. További finn vállalatok többek között a Konecranes Kft., Lindström Kft. (munkaruházat, szőnyegek), UPM Raflatac Papírfeldolgozó Kft., Pöyry Erőterv Zrt. (mérnöki tevékenység), Ruukki Hungary Kft. (fém alkatrészek, csarnokrendszerek gyártása), Halton Kft. (nem háztartási hűtő, légállapot-szabályozó gyártása), Dunafin Gyártó és Szolgáltató Kft. (papírgyártás), ASA Építőipari Kft., Multiva Magyarország Kft. (mezőgazdasági gépek gyártása), BPS Consulting Hungary Kft. (számítástechnikai tanácsadás) és a Wolt Magyarország Kft. (ételkiszállítási szolgáltatások).

 

2019.02.26.