Amikor Espoo 1972-ben várossá vált, úgy döntött a város vezetése, hogy a testvérvárosokról tereket vagy parkokat neveznek el a regionális központokban. Így kapta pl. a nevét Tapiola központjában - a dán testvérváros után - a Köge park vagy Leppävaaraban a Gatcsina park (Gatcsina Espoo oroszországi testvérvárosa). Esztergommal Espoo 1974-ben létesített testvérvárosi kapcsolatot. Az Esztergom elnevezés Finnországban azonban utcanévként nem túl szerencsés, mert helyesírása és kiejtése nehéz a finnek számára. Így egy olyan közterület kapta ezt a nevet, amit senkinek sem kell lakáscímként, üzlete vagy irodája címeként használnia. Az Esztergom park az Iso Omena bevásárlóközpont szomszédságában, a Nelikkotie menti szikladombon található.

A park névtábláját az utca mentén, a szikla keleti végénél 2004. augusztus 29-én leplezték le a testvérvárosi kapcsolatok fennállásának, valamint az espoo-i Finn-Magyar Társaság megalapításának 30 évfordulója alkalmából.

A 12. Magyar-Finn Testvérvárosi Konferenciát Espooban tartották 2012-ben, majd a soron következőnek 2016-ban Esztergom volt a helyszíne.

(Marjut Saloniemitől származó információk alapján)