2019 január-október között a magyar kivitel Finnországba meghaladta a 318,9 millió eurót, a behozatal pedig a 235,5 millió eurót. Exportunkban ez az adat 10,6 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, miközben a teljes magyar kivitel csak 4,8 százalékkal bővült. Elmondhatjuk tehát, hogy a Finnországba irányuló magyar export súlya örvendetes módon növekszik a magyar kivitelen belül, de sajnos még mindig messze van például a Dániába vagy Svédországba irányuló magyar export nagyságától – vagy éppen attól a szinttől, amit intenzív kulturális kapcsolataink és a két ország közti hagyományos barátság, illetve a nyelvrokonság alapján remélhetnénk.

A kétoldalú áruforgalom szerkezetében két árufőcsoport – a feldolgozott termékek, valamint a gépek és szállítóeszközök kereskedelme – emelkedik ki. A magyar kivitelben az élelmiszerek és italok szerepe is jelentős.

Magyarországon közel 80 finn cég végez üzleti tevékenységet közvetlenül vagy leányvállalaton keresztül. A legjelentősebb magyarországi finn vállalat továbbra is a Budapesten jelentős kutatás-fejlesztési, innovációs és szolgáltatási központot működtető Nokia Solutions & Networks Kft., amely a kormány stratégiai partnere is. További finn vállalatok többek között a Konecranes Kft., Lindström Kft. (munkaruházat, szőnyegek), UPM Raflatac Papírfeldolgozó Kft., Pöyry Erőterv Zrt. (mérnöki tevékenység), Ruukki Hungary Kft. (fém alkatrészek, csarnokrendszerek gyártása), Halton Kft. (nem háztartási hűtő, légállapot-szabályozó gyártása), Dunafin Gyártó és Szolgáltató Kft. (papírgyártás), ASA Építőipari Kft., Multiva Magyarország Kft. (mezőgazdasági gépek gyártása), BPS Consulting Hungary Kft. (számítástechnikai tanácsadás), Profile Vehicles Oy Magyarországi Fióktelepe (mentőautó gyártás) és a Wolt Magyarország Kft. (ételkiszállítási szolgáltatások).

 

2020.01.16.