Hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése

1., Erkölcsi bizonyítványának Magyarországról történő beszerzéséhez kérjük, szíveskedjen nyomtatott betűkkel kitölteni az oldal aljáról letölthető űrlapot. Az űrlapon szereplő információval ellentétben a külföldön benyújtott kérelem esetén az űrlap sokszorosítható. 

2., A kérelmet személyesen kell benyújtani.

A kérelem benyújtására előzetes időpont egyeztetés alapján kerülhet sor. 


3., A kérelem benyújtásakor be kell mutatni egy érvényes személyazonosításra alkalmas okmányt (érvényes személyi igazolvány vagy útlevél).

4., Az erkölcsi bizonyítvány beszerzéséért a honlapon a „Konzuli díjak” menüpontban meghatározott összeget kell fizetni Amennyiben a magyarul kiállított erkölcsi bizonyítvány hiteles angol nyelvű fordítását is kéri, a konzuli díj a honlapon írtak szerint magasabb.

5., Az erkölcsi bizonyítvány várhatóan a kérelem benyújtásától számított 2 hét elteltével érkezik meg. 

Kérjük, hogy valamennyi dokumentumot kék tollal töltsenek ki és írjanak alá!

6., A kérelemnyomtatvány kitöltéséhez és kézbesítési helyéhez kapcsolódó fontos információk:

  • a nyomtatvány 8., pontjához (Tartózkodási hely) az itteni, finnországi címét írja be;
  • a II., pontban a kézbesítést csak akkor töltse ki, ha magyarországi címre kéri az erkölcsi bizonyítványt – ha a kézbesítést a helsinki konzulátusra kéri, akkor ezt a részt hagyja üresen;
  • ha az erkölcsi bizonyítványt Finnországban szeretné felhasználni, akkor a III., pontban válassza a „nem” lehetőséget, a IV., pontot pedig hagyja ki!

7., Azon magyar állampolgároknak, akik az Amerikai Egyesült Államokba történő beutazási vízumhoz erkölcsi bizonyítványt igényelnek, az alábbi módon kell eljárniuk:

A kérőlap IV. pontjában a “más törvénynek való megfelelés” helyére azt kell beírni, hogy „amerikai bevándorló vízum céljából” vagy „USA vízumhoz” kéri a hatósági erkölcsi bizonyítványt. 

Amennyiben az ügyfél a kérőlap IV. pontjában fentieket nem jelöli meg, más adattartalmú erkölcsi bizonyítvány kerül kiállításra, mely az ügyfél vízumkérelme szempontjából elutasítást eredményezhet.

 

8., Adatlap erkölcsi bizonyítvány igényléséhez:

Adatlap az erkölcsi bizonyítvány igényléséhez