A Helsinki Design Week keretében Nagykövetségünk megnyitotta kapuit a nagyközönség számára építésének 50. évfordulója alkalmából. Az eseményen továbbá prominens európai építészek is részt vettek, illetve fiatal tehetségek, akik nagy lelkesedéssel hallgatták a tapasztalt tervezőket.

 

Medveczky Iván ideiglenes ügyvivő és Kari Korkman, a Helsinki Design Week alapítójának beszéde után az esemény védjegyét képező Design Diplomácia kártyajáték következett. Elismert hazai építészünk, Mányi István, aki Nagykövetségünk renovációját irányította 1999-ben, és Päivi Meuronen, a JKMM Architets egyik legtapasztaltabb belső építésze volt a két főszereplő a játékban, melyben véletlenszerűen húztak kártyákat, amikről kérdéseket olvastak fel egymásnak.

 

A rendezvény Medveczky Iván ideigelenes ügyvivő beszédével kezdődött

 

A játék nagyszerű lehetőséget kínált párbeszédek kialakítására, amelyben mind a kiváló szakemberek, mind pedig a nézők részt tudtak venni. A kérdések mind a szakmai, mind a magánéletet lefedték, így a beszélők megoszthatták az építészeti filozófiájukat, történeteiket, emlékeiket míg lassan körvonalazódott, hogy milyen személyiségek húzódnak meg a szakmai tekintély mögött a mindennapi életben.

 

Mányi István és Päivi Meuronen beszélgetését Kari Korkman moderálta

 

A vendégeinknek emellett lehetőségük volt körbejárni a Nagykövetséget, rövid vezetett túrával, mely során hagyományos és egyedi magyar műtárgyakat tekinthettek meg, többek között porcelán készleteket, festményeket, különböző művészeti stílusok szobrocskáit, Gerson Pál absztrakt munkáitól Kovács Margit idilli figuráiig. Az esemény kiváló lehetőség volt barátságok formálására is finom magyar borok és a különleges magyar ételek társaságában.

 

A vendégek vezetett túrán tekintették meg a Nagykövetség és a Finn-Magyar Társaság műkincsgyűjteményét