A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos naprakész magyarországi helyzetről hivatalos tájékoztatást talál
www.koronavirus.gov.hu oldalon.

A magyarországi beutazással kapcsolatos információkat itt találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol

Kérjük, hogy külföldi utazása előtt és alatt is folyamatosan kövesse figyelemmel a Konzuli Szolgálat honlapját:
www.konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

A finnországi helyzettel kapcsolatos hatósági információk és tudnivalók angol nyelven is elérhetőek a Finn Népegészségügyi Hatóság honlapján:
https://thl.fi/…/what-s…/coronavirus-covid-19-latest-updates

Annak érdekében, hogy rendkívüli helyzetben mihamarabb kapcsolatba tudjunk lépni Önökkel, kérjük a Finnországban tartózkodó és az országba utazást tervező magyar állampolgárokat, hogy regisztráljanak konzuli védelemre itt:

https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/

 

Utazás Magyarországra

A Kormány a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló, szeptember 1-jétől október 1-jéig hatályos 407/2020. és 422/2020. kormányrendeletével, valamint a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. kormányrendeletével módosította a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő beutazásának feltételeit.

A kormány október 1-jétől további egy hónappal meghosszabbította a határzárat.

Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphet be. 

Részletes szabályozás itt található :https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol

A Finnair heti 2 járatot üzemeltet Helsinki és Budapest között. A repülőn maszk használata kötelező! Haza lehet jutni autóval a Baltikumon, illetve Lengyelországon és Szlovákián (Csehországon) át vezető útvonalon. A Németországon és Ausztrián át való hazajutás is opciót jelent.

2020. szeptember 21-től Magyarországon életbe lépő legújabb rendelkezések: 

  • A  megfelelő maszkviselés a tömegközlekedési eszközök és az üzletek mellett a következő helyeken válik kötelezővé: bevásárlóközpontokban, mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon.  A megfelelő maszkviselet azt jelenti, hogy a maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is. Innentől nem elég sállal vagy kendővel eltakarni a szájat, valóban maszk viselése az előírás.
  • A maszkviselési kötelesség be nem tartása szigorúbb szankciókkal jár. A tömegközlekedési eszközről leszállítható az, aki nem visel maszkot, és akár 50 ezer forintra bírságolható. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködés hiányában megzavarja a közösségi közlekedést, ez esetben ellene rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni és elzárással is büntethető.
  • Életbe lép a PCR-tesztek 19.500 Ft-os hatósági ára. A potenciális koronavírus-fertőzötteknél a háziorvos, a kórházak illetve járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek. Fizetnie kizárólag annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretne tesztet csináltatni vagy külföldről hazatérve 2 db negatív PCR-teszttel mentesülni a hatósági házi karantén alól. Az egészségügyi szolgáltató erre legfeljebb 19. 500 Ft-os árat számolhat fel, amely magába foglalja a mintavétel és a vizsgálat árát is, és ezen túl semmilyen kiegészítő költség nem számolható fel.
  • A karantén időtartama 14-ről 10 napra rövidül.
  • A zenés, táncos rendezvények, a vendéglátó üzletek és szórakozóhelyek esetében a 23 órás nyitvatartási korlát.

Kérjük fokozottan figyeljék a híreket, mert az utazási lehetőségek, az egyes országok járványbiztonsági besorolása ismét gyorsan változik és a belépési, átutazási szabályok egyre összetettebbek.

Utazás Finnországba

Szeptember 19-től Magyarország felkerült azon országok listájára, ahonnét korlátozzák a beutazást. A turista célú beutazás nem engedélyezett. Egyéb, méltányolható célból be lehet utazni továbbra is (pl. üzleti út, rokonlátogatás), illetve visszatérhetnek a Finnországban életvitelszerűen élő magyarok is.

2020. október 1-jétől kérik, hogy a beutazó – ekkor még mindig csak a méltányolható célból érkezők léphetnek be az országba -  mutasson fel egy a belépés előtt legfeljebb 72 órával készített negatív teszteredményt, majd a beutazáskor is tesztelik és kérik, hogy két hétre vonuljon karanténba. A karantén hossza október 12-től 10 napra csökken. A karanténból előbb kijöhet, ha a második teszt eredménye is negatív.

Azon utasoktól ( átutazóktól ), akik Finnországban 72 óránál kevesebbet töltenek, nem kérik a karanténba vonulást, illetve a 2. teszt elvégzését.

Az országok besorolását (melyik esik korlátozás alá, melyik nem) hetente ellenőrzik. A korlátozásokra vonatkozó további információk addig érvényesek, amíg Magyarország beutazási korlátozás alá eső ország marad. 

Október 18-ától újabb eljárásrend változásra lehet számítani, ennek pontos formája még nem ismert.

A beutazási korlátozás nem állampolgárság specifikus, azaz azt nézik, hogy a beutazónak mi a szokásos tartózkodási helye. Ha a magyar állampolgár olyan országban él, amellyel szemben nincs korlátozás, onnét ő is korlátozás nélkül beutazhat. Azt a Finnországban élő személyt, aki korlátozás alá eső országba látogat, visszatérésekor olyan eljárásnak vetik alá, mint ha a korlátozás alá eső országban élne. 

Az országba - Oroszország kivételével - minden irányból be lehet lépni. Magyar állampolgárokat illetően ez elsősorban azt jelenti, hogy be lehet utazni a Helsinki-Vantaa repülőtéren át vagy hajóval a Baltikum felől. 

A karantén időtartama két hét, ez alatt zárt térbe kimozdulni (bolt, tömegközlekedési eszköz, munkahely, stb.) nem szabad, a szabad levegőn tartózkodni lehet. 

Karantén kötelezettség nincs átutazás esetén.

A Finnországon belüli mozgás nincs korlátozva. Maszkviselési kötelezettség nincs, de javasolják maszk használatát zárt terekben, így pl. tömegközlekedési eszközökön.

Kijárási korlátozás nincs.

Azon országok listája, ahonnét korlátozás nélkül lehet beutazni Finnországba a határőrség honlapján található: https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic

A finnországi belépésről a hivatalos tájékoztatót itt találja: https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic