A zene vitathatatlanul az egyik legjobb eszköze a népdalok által megtestesített hagyományos értékek és a jazz meleg eleganciájának párosítására. Mindezt bizonyítve figyelemreméltó kantele- és zongorajátékot mutatott be a finn-magyar duó, Senni Eskelinen és Süle László.

Együttműködésük 2017-ben született azzal az ötlettel, hogy különböző zenei stílusokat, harmóniákat és hangszíneket ötvözzenek. Süle úr - a kompozíciók mögött álló művész - 30 éve él Finnországban, de a zenéje magában hordozza a bartóki hagyományt és a budapesti jazz szcéna hangulatát.

​A finn-magyar duó, Senni Eskelinen és Süle László 

 

Az előadás a duó „Open waters” című albumát dolgozta fel, amely a finn és magyar népdalok, valamint a jazz és kortárs zene elemeit idézi. Eskelinen 39 húros elektroakusztikus kanteléje és Süle zongorája együttesen az akusztikus és elektromos zenei kompozíció csodálatos harmóniáját tárta elénk.

Senni Eskelinen és elektromos kanteléje, egy hagyományos finn hangszer modern kontextusban

A koncert után magyar borválasztékkal, könnyed ételekkel kínáltuk a vendégeket. Az est kiváló alkalmat nyújtott a diplomáciai testület tagjainak és a finnországi magyar közösség szereplőinek új barátságok megkötésére, művészeti és kulturális tapasztalataik megosztására.

Az estét magyar ételek és borok kísérték