„A legfontosabb, hogy a fiatalokat és a következő generációt is motiválni tudjam a teljesítményemmel” – mondta Szilágyi Áron helsinki látogatásán, a pályafutását bemutató dokumentumfilm finn premierjén.

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Finnországba látogatott, hogy részt vegyen a Magyar Nagykövetség és a Finn Vívó- és Öttusa Szövetség közös szervezésű programjain. Érkezése napján egy magyar edző, Tóth András által vezetett vívóedzésen vett részt Kisahalliban, ahol a fiatal sportolók beszélgethettek vele, gyakorolhattak a jelenlétében, és inspirációt meríthettek tőle. Útja során meglátogatta az Olimpiai Stadion emléktábláját is, amely az 1952-es helsinki nyári olimpia érmesei tiszteletére készült. 

 

Szilágyi Áron egy fiatal vívóval beszélget
Forrás: Szilágyi Áron Facebook

 

Látogatása második napján sikeres találkozókat folytatott Simo Tarvonennel, az Urhea Fővárosi Sportakadémia igazgatójával, Vesa Vihervával, a Mäkelänrinne Sport Gimnázium igazgatójával, Jyrki Louhival, a Sport Fund Management Oy portfóliómenedzserével, Satu Heikkinennel és Hannu Tolonennel, a Kulturális és Oktatási Minisztérium vezető tisztviselőivel.

 

Panelbeszélgetés az Eurooppasaliban

 

A találkozók után a Szilágyi Áron pályafutásáról szóló dokumentumfilm, az „Egy mindenkiért” finnországi premierje az Euroopaasali-ban került vetítésre, amelyen részt vettek a finnországi magyar közösség, a Finn Vívó- és Öttusa Szövetség közösségi klubjainak tagjai, illetve az előzetesen regisztrált érdeklődők. A filmet követően az olimpiai bajnok panelbeszélgetésen vett részt menedzserével, Kőrösparti Gáborral és Lantos Krisztinával, a Nemzeti Tehetség Központ igazgatójával. Az egyórás, finnül és magyarul is tolmácsolt beszélgetésen szívesen válaszoltak a hallgatóság több kérdésére is. A rendezvény zárásaként a magyar kardvívó lehetőséget kínált mindenkinek egy gyors beszélgetésre, autogramra vagy egy közös fotóra.

 

A vendégek sorban álltak a bajnok autogramjaiért

Breuer Klára, Magyarország nagykövete elmondta, a rendezvény egyik fontos szempontja az volt, hogy a magyarok mellett a külföldiek is megismerjék Szilágyi Áron eredményeit, és azt, hogy Magyarország milyen sokféle módon támogatja a tehetségeket. Ebből, és hasonló látogatásokból új együttműködési formák születhetnek.