A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos naprakész magyarországi helyzetről hivatalos tájékoztatást talál
www.koronavirus.gov.hu oldalon.

A magyarországi beutazással kapcsolatos információkat itt találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol

Kérjük, hogy külföldi utazása előtt és alatt is folyamatosan kövesse figyelemmel a Konzuli Szolgálat honlapját:
www.konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

A finnországi helyzettel kapcsolatos hatósági információk és tudnivalók angol nyelven is elérhetőek a Finn Népegészségügyi Hatóság honlapján:
https://thl.fi/…/what-s…/coronavirus-covid-19-latest-updates

Annak érdekében, hogy rendkívüli helyzetben mihamarabb kapcsolatba tudjunk lépni Önökkel, kérjük a Finnországban tartózkodó és az országba utazást tervező magyar állampolgárokat, hogy regisztráljanak konzuli védelemre itt:

https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/

 

Finnország 2020. március 19-én határzárat vezetett be. Ez azt jelenti, hogy az országba befelé korlátozzák a személyforgalmat, de a finn állampolgárok (tehát pl. a magyar-finn kettős állampolgárok), illetve a finnországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek (pl. Finnországban regisztrált lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok) továbbra is beutazhatnak. Május 14-től bizonyos mértékig enyhítik a beutazási korlátozást: kibővítették azok körét, akik beléphetnek Finnországba, így azok is beutazhatnak, akik rendelkeznek finnországi munkaszerződéssel vagy egyéb módon igazolni tudják a beutazás szükségességét (családtag betegsége, haláleset stb.). A beutazáskor az utas egészségügyi állapotát ellenőrzik. Ha a betegség tüneteit nem tapasztalják, akkor is 14 napos karantént rendelnek el számára (melytől a munkavégzés helye és a lakás közötti útvonalon eltekintenek). A szükségtelen mozgást minimálisra kell csökkenteni.

2020. 05. 13.
Magyar állampolgárok hazajutása Finnországból:

Közvetlen repülőjárat Finnország és Magyarország között továbbra sincsen. 

Egy átszállással repülővel többféle útvonalon lehet haza utazni. A WizzAir-nek, a KLM-nek és a Ryanairnek vannak budapesti járatai Stockholmon, Amsterdamon és Londonon keresztül ( ez utóbbi megoldás május végétől bizonytalanná válhat a brit karantén tervezett bevezetése miatt). Az átszállásos megoldások közül továbbra is a stockholmi tűnik a legjobbnak, habár ott nem ugyanarról a reptérről megy tovább a járat, ahová az utas Helsinkiből érkezik.

Felhívjuk a repülővel utazni kívánók figyelmét, hogy egyre több légitársaság vezeti be a maszk kötelező használatát, ezért azt feltétlenül vigyenek magukkal az utazásra!

A finn kormány május 14-től feloldja a kompok magáncélú utazásra vonatkozó korlátozását. Így ettől az időponttól újra lehetséges jegyet vásárolni a Helsinki-Travemünde hajóra és  Németországon és Ausztrián keresztül lehetővé válik újra a közúton való hazajutás Magyarországra. A Németországba való belépés feltétele továbbra is az, hogy bizonyítható legyen az utazás célja – azaz, hogy Magyarország az úticél -, valamint az utazó egészsége rendben legyen, azaz a vírus-fertőzés jeleit ne mutassa.

A Finnországon belüli közlekedés megváltozása:

A vírus miatt a repülőjáratok száma az országon belül lecsökkent, egyes helyeken megszűnt (a Finavia, illetve az adott település repterének oldalán ellenőrizhetők a járatok). A vonatközlekedés sűrűsége is jelentősen mérséklődött, az alábbi linken lehet információhoz jutni a vonatjáratokról.

A Finn Népegészségügyi Szolgálat honlapján angol nyelven, folyamatosan frissülő a koronavírussal kapcsolatos általános, valamint a finnországi aktuális helyzetet bemutató információk találhatók.

2020. 04. 15.
Az Uusimaa-ba való be és onnan kiutazás korlátozását a mai nappal feloldották, azaz így pl. a Helsinki-Vantaa repülőtérre való eljutás egyszerűbbé és gyorsabbá vált.