2021. május 21-től a koronavírus elleni vakcinával Finnországban beoltott magyar állampolgárok amennyiben Finnország által kiállított hivatalos igazolással is rendelkeznek, díjmentesen magyar védettségi igazolványt igényelhetnek:

- bármely magyarországi kormányablakban személyesen, vagy

- Ügyfélkapun keresztül

A védettségi igazolványt a külföldön beoltott magyar állampolgár részére a hatóság 15 napon belül állítja ki. A kérelemhez csatolni kell a külföldi hatóság vagy az oltást végző egészségügyi szolgáltató által kiállított, az oltás tényének magyar vagy angol nyelvű igazolását, ennek hiányában más idegen nyelvű igazolásának hiteles magyar fordítását, azzal, hogy az igazolásnak tartalmaznia kell a koronavírus elleni oltóanyag típusát (a továbbiakban: oltóanyag típusa), az oltás időpontját és helyét. A kérelemhez a kérelmező megadja - a természetes személyazonosító adatait,

- a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának okmányazonosítóját,

- a postai címét (a védettségi igazolvány kézbesítési címe) és

- ha azzal rendelkezik, a TAJ számát.

A kérelemben megküldött adatokat a hatóság - az igazolás megfelelősége esetén - az EESZTben rögzíti.

A finn hatóságok az Omakanta felületen teszik elérhetővé az oltásról szóló igazolást a tervek szerint május 26-ai kezdettel. Az igazolással kapcsolatos tájékoztatás finn nyelven itt, angolul pedig itt érhető el.