Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára 2019. december 10-én Helsinkiben átadta Teija Tiilikainen asszonynak, a Hibrid Fenyegetések Elleni Európai Kiválósági Központ vezetőjének Magyarország csatlakozási nyilatkozatát, melyet Benkő Tibor honvédelmi miniszter látott el kézjegyével.

A 2017-ben Helsinkiben közös NATO–EU kezdeményezésre alapított Hibrid Fenyegetések Elleni Európai Kiválósági Központ (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats) elsődleges feladata a hibrid hadviselés megismerése kutatás és elemzés útján, valamint a csatlakozó tagállamok közti stratégiai együttműködés ösztönzése. A központ egy olyan fórum, mely lehetőséget teremt a tagállamoknak a tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok megosztására, ezáltal is elősegítve azok felkészültségét valamint helyzetfelismerő készségét.

Hazánk csatlakozása a kiválósági központhoz illeszkedik abba a védelmi és védelempolitikai gondolkodásmódba, mely folyamatosan növekvő figyelmet szentel a nem-hagyományos stratégiai kihívásokkal szemben adható válaszokra.

 

Kép: Honvédelemi Minisztérium