A Lahtitól északra elterülő Vesijärvi tóban található egy sziget, amely az Unkarinsaari nevet viseli. Tőle északra egy másik földdarab neve Puolasaari. A szigetek az Upila nevű birtok részei voltak, melynek katonákat kellett kiállítania a svéd sereg számára például a 30 éves háború idején. A szigetek elnevezése vélhetően e háborút követően történt, és eredetükre az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a háborúból visszatért katonák a saját emlékeik alapján adták nekik a nevet.

A fenti magyarázat persze nem feltétlenül igaz. A finn unkari szó nem minden esetben jelent „magyar”-t, egy svéd szó finnesítése révén az unkari jelenthet nőtlen fiatalembert is, de az, hogy van egy Puola (Lengyelország?) nevű sziget az Unkarinsaari szomszédságában, valószínűsítheti, hogy a másik szigetet valóban Magyarország-szigetnek hívják. Igaz, az sem teljesen bizonyos, hogy a Puola valóban Lengyelországot jelent, elképzelhető, hogy jó áfonyás hely volt a sziget (puola, puolamarja = puolukka).

Akármelyik eredetmagyarázat is legyen igaz, örülünk, hogy van egy sziget, egészen közel a fővároshoz, aminek a nevét pont úgy mondják, mint Magyarországét. 

A térképen a sziget itt található

(Timo Nakari (Győrújbarát) anyaga és Mikko Cajanus nyelvtörténeti morfondírozása alapján)